dimarts, 3 de gener del 2023

150 ANYS DELS LLUÏSOS


Amb l’any nou, els Lluïsos celebren el 150é aniversari des de l’inici de 1873 quan membres de l’associació de Sant Elies fundaren la congregació, com alternativa masculina a la Puríssima i el Rosari.

Amb el pas dels anys, entraren dones com a congregants i, a la dècada dels vuitanta, l’estimada Pili Castellote fou la primera en entrar a la Junta Directiva. 

A banda de la seua funció religiosa com a congregació mariana, foren uns joves Lluïsos, cantors de la coral parroquial, els que impulsaren la fundació de l’Agrupació Coral Els XIII al 1915 o el Sindicat Agrícola Catòlic el 1919, és a dir, dues entitats bàsiques en el creixement cultural i econòmic de Vila-real. 

Qui pot dir que no ha passat mai pels Lluïsos, siga pel bar, la capella, el saló d’actes o, en general, pel seu edifici multifuncional del carrer de La Murà? Qui no ha passat mai pels seus campaments d’estiu, ha llegit l’Exàgono (la publicació on ens estrenàrem els redactors més veterans de Poble), ha participat en la Revista Parlada Camino, en la Matxà de Sant Antoni, en el concurs de betlems o en la cursa solidària que ja compta amb cinc edicions? 

Poques associacions han sigut tant constants, al llarg dels anys, en omplir el calendari d’activitats per a xiquets, jóvens i gent de totes les edats, amb el foment de la cultura de la tolerància, els valors cristians i l’estima per Vila-real. 

Enhorabona a tot@s!

...................................................................
Article publicat a la Revista Poble de Gener nº 301, a la meua columna d'opinió Roure i Llorer sota el mateix títol

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes