Des de la creació de l’institut de Batxillerat Francesc Tàrrega (1966), Vila-real va deixar de ser un poble, pràcticament agrícola, a ser una ciutat, primer industrial i ara de serveis, on podem trobar gran varietat de titulats universitaris de totes les especialitats i rams, on destaca la gran quantitat de dones i homes de lletres.
A més de l’institut, també hem de reconéixer l’aportació, per exemple, dels Premis Maig o de les diferents revistes i publicacions que han anat apareixent, com ara Poble (des de 1995 regularment) i desapareixent com ara Exágono, Rella, Limbo o Cadafal, per exemple, així com tot el sembrat pels certàmens literaris emblemàtics, com ara el pioner de l’Ateneu Escultor Ortells, els dels Lluïsos i, sobre tot, els Premis Literaris Ciutat de Vila-real dels que ja ningú en sap res, una carència que seguim arrossegant durant massa anys.
De tota manera, el boom de la Literatura a Vila-real va arribar a finals del segle passat i, ara mateix, comptem amb una bona nòmina de lletraferits.
Per una banda, hi ha els agrupats sota El Pont Cooperativa de Lletres (2011) d’àmbit extra-comarcal amb Vicent Pitarch, Vicent Usó, Anna Moner, Jordi Colonques, Josep Usó, Susanna Lliberós, Manel Pitarch, Francesc Mezquita, Honori Planell, Isabel Serrano, etc.
També comptem amb el grup Tirant lo Groc (2017) d’escriptors en llengua castellana: Luis Aleixandre, Roberto Monzó, Julio García, Juan Gaspar Nebot, Victoria Peset, José Sanchis, etc.
Sense oblidar-nos dels nostres companys de redacció a la Revista Poble: Juanjo Clemente, Gloria Fortea, Héctor Monfort, Vicent Gil, Manuel Martín, Xavier Manzanet, Josep Carda, Ángel Sáez, Núria Vargas, Clara Parra, Santiago Bosquet o els malaguanyats Pasqual Batalla (+2017) i Enrique Font (+2021).
Però comptem amb molts més escriptors en actiu com ara Julián García, Santiago Fortuño, Vicent Fausto, Vicent Gimeno, Alejandro Font de Mora, Jacinto Heredia, Enric Dobón, Esther Peset, Pau Arenós, Enric Portalés, Clara Gil, Ángel Gil, Marc Pallarés, Carles Arnal, Eduardo Pérez, així com l’escriptora i artista internacional Paula Bonet, etc.
I si hi ha un sector del que, per sort, anem més sobrats que mai, és el de la historiografia, podent gaudir de les investigacions històriques del malaguanyat Samuel Garrido (+2022), Ramón Ferrer, Emilio Obiol, Joan Baptista Damià, Pascual Patuel, Josep Pasqual Gil, Santiago Vilanova, Pasqual Mezquita, Pasqual Tirado, Joaquín Lizandra, Pascual García, Joan Carles Membrado, José Miguel Moliner, Raquel Martí, Joan Francesc Bernat, Domingo J. Font, Cristian Pardo, etc.
Per acabar, encara que són tots els que estan, però de segur i ja me perdonareu!, no estan tots els que són, perquè el llistat és quasi interminable, també destaquen els il·lustres filòlegs Rosanna Cantavella, Ferran Carbó, Adolf Piquer, etc.
I recordeu: A l’Abril, cada lletra val per mil!
Revista Poble nº 326, abril 2025.-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada