dilluns, 12 de gener del 2009

VISCA EL 1274, MORI EL 1706 !!!



Vila-real va nàixer amb Jaume I i va quedar ferida de mort durant la Guerra de Successió (concretament el 12 de gener de 1706), com tots el pobles valencians que van perdre l'obra legislativa (el Furs) i política (el Regne) del nostre fundador a mans de Felip V de Borbó (autor dels anomenats Decrets de Nova Planta que imposaren el castellà com a única llengua oficial i la legislació de la Corona de Castella a tota l'antiga Corona d'Aragó).



Ara fa 303 anys. Com molts sabeu, al 2006, en el Tercer Centenari de la diada més luctuosa de la Història de Vila-real (253 vila-realencs morts en una nefasta vesprada), vàrem organitzar una Exposició commemorativa al Museu de la Ciutat, Casa de Polo, que avui us convide a visitar -si no la vàreu poder veure- o a revisitar-la si ja ho féreu in situ.



Als partidaris de Felip V els anomenaren botiflers però, molt de compte!, botiflers també són tots aquells que diuen que aquesta és una història massa antiga i sense cap repercussió en el present... Els botiflers del segle XVIII cremaren Vila-real, aboliren els furs i ens prohibiren l'ús de la nostra llengua en llocs públics o oficials... Els actuals botiflers continuen usant les mateixes armes, és a dir, posant tota classe d'impediments perquè els valencians puguem usar la nostra llengua en tots els àmbits: a casa, a l'escola, al jutjat, a la comissaria de policia... tancant els repetidors de l'única televisió pública del món que fa el cent per cent de la programació en la nostra llengua, la TV3...

De tota manera, cal exigir que s'acomplesca la legalitat vigent: el valencià és llengua oficial en territori autonòmic, vint sentències del Tribunal Suprem avalen la unitat de la llengua, la Unió Europea recolza els drets de les llengües minoritzades... Què volen aquesta gent, què volen els botiflers, amagar totes les estàtues de tots els Jaumeprimers?

====================================================

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Quanta raó tens! Aquell dia va ser una ruïna per a tots, no solament per a Vila-real, i encara no ens hem recuperat.
El capellà de Nules, al llibre de morts, anota:

"Que en lo dia i3 de Giner i706 fonch la ruina de la Vila de Vila real per lo eixersit de felip quint y moriren entre altres y foren enterrats en la pnt Vila de Nules, Guillem Berbich, D Felix Marcilla aragones, altre cavaller Navarro y tres soldats mes."

Poc després, es prohibiria l'ús del valencià fins i tot en els registres parroquials... sota pena d'excomunió!

Qui té llengua va a Roma ha dit...

Trist i dur... hem de sentir-nos contents perquè encara som molts els que mantenim la llengua... i els nostres pares i les nostres mares ens han educat amb una llengu tants anys prohibida... Per ser tan valents els hem de donar les gràcies!!!

Paco Montañés ha dit...

Com tot en la vida, Toni ... quan no hi ha paraules per a explicar ... s'anota la dada per a la posteritat ... perquè no sempre escriguen la història els vencedors , almenys ...
Salutacions !

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2024/25

Vila-real, la nostra ciutat (1274-2024)

Els més visitats

La meva llista de blogs

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes