dissabte, 9 de gener del 2010

AVATAR



Aquests dies familiars i ociosos del Nadal he tingut l'ocasió d'assistir, als cinemes Sucre de Vila-real, a la projecció del gran èxit cinematogràfic de James Cameron.

AVATAR [del sànscrit avatâra, íd., comp. de -tar 'traspassar' amb ava- 'de nou'] significa, segons la definició oficial del Diccionari de la Llengua Catalana, Descens d'una deïtat a la terra i la seva encarnació en un home o en un animal, també Cadascun dels estats per què passa algú o alguna cosa que canvia de forma de manifestar-se, d'opinió, de partit, etc. La peli, evidentment, s'inspira en la primera definició, però també juga amb el segon concepte perquè sempre hi ha persones sàvies disposades a rectificar, a banda dels professionals del transfugisme i del pessebrisme que significa viatjar amb els carros i les carretes dels vencedors conjunturals.

Com vaig manifestar en aquest blog, després de visualitzar ÀGORA (l'èxit d'Amenàbar), no sóc crític de cinema, però sempre m'han apassionat els films que tenen cert transfons històric. AVATAR és una pel·lícula de ficció i d'ací el meu escepticisme previ ja que mai he estat fan ni de guerres gal·làctiques (a banda de la lluita futbolística Barça-Madrid), ni de Harrypotters, ni de senyors amb anells... tot i reconeixent l'impressionant treball tècnic que, en el cas d'AVATAR, presenta uns efectes especials mai vistos en tres dimensions a la gran pantalla.

AVATAR, per mi, és una crítica a l'Imperialisme i el Neocolonialisme practicat per les grans potències mundials sobre els països subdesenvolupats, a més d'una apologia romàntica de l'Ecologia i el Desenvolupament Sostenible. Les grans multinacionals projecten els seus interessos econòmics sobre les autoritats polítiques que, en principi, han estat elegides democràticament i, a partir d'ací, tot està permés en un món on s'ha globalitzat l'economia, però no la democràcia ni la justícia social.


Aleshores, potser, a banda d'errors i mancances personals, d'ací provenen els problemes d'Obama, de Zapatero o de l'alcalde més honrat que pugues trobar-te per aquests indrets i, per suposat, l'escandalosa tendència cap a l'abstenció de l'electorat de la Unió Europea, ara que Míster Bean s'ha col·lat, de la mà d'un hacker, en la pàgina web oficial de la presidència espanyola. I com poderós cavaller és En Diner, l'avatar dels polítics actuals s'ajusta més a la segona definició (de canviar de parer quan arriben al silló) que no a la primera perquè, evidentment, els polítics en democràcia no poden ser d'origen diví.
==========================================================================

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Roncero crea en homenaje a Tárrega

El próximo domingo, día 17 de enero, a las 19.30 se estrenará en la Sala Iturbi del Palau de la Música de Valencia el Concierto para Guitarra y Orquesta Somni, compuesto por el compositor Vicente Roncero y dedicado al Centenario de Francisco Tárrega (1852-1909). La obra ha sido un encargo en homenaje al músico de Vila-real del Instituto Valenciano de la Música (IVM). La obra será interpretada por la Orquestra Sim-fònica S.M.I. Santa Cecilia de Cullera, bajo la dirección musical de Alexis Calvo. La guitarra solista correrá a cargo de José Luis Ruiz del Puerto. Las entradas del concierto costarán entre 5 y 10 euros.
El País, 10.01.10

Anònim ha dit...

EL NACIONALISMO PALETO
Las instituciones al servicio del partido, esa es la filosofía del nacionalismo paleto.
El Estatuto como escudo y estandarte. Paletos y patéticos los dos principales partidos de la Comunidad Valenciana, PP y PSPV, corrieron cual desaforados por ser los primeros en ver aprobada su reforma por el Congreso de los Diputados. En sus prisas olvidaron cosas como la financiación o las transferencias sobre la gestión de costas. Pensaron, "qué inventen ellos" y se inventaron la "cláusula Camps". Toda una declaración del nacionalismo paleto...

Llegir article complet a El País (10.01.10):

http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/nacionalismo/paleto/elpepuespval/20100110elpval_6/Tes

Anònim ha dit...

http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/nacionalismo/paleto/elpepuespval/20100110elpval_6/Tes

Anònim ha dit...

http:// www.elpais.com/articulo /Comunidad/Valenciana /nacionalismo /paleto /elpepuespval /20100110elpval_6/Tes

Anònim ha dit...

http:
//www.elpais.com
/articulo
/Comunidad/Valenciana
/nacionalismo
/paleto
/elpepuespval
/20100110elpval_6
/Tes

Josico ha dit...

M'encanta que aprecies els valors que vol transmetre la pel.li "Avatar"!!
Hi ha gent que es queda només amb les virtuts tècniques i no va més enllà del seu nas i de les ulleres 3D. Trobe que és una pel.li altament recomanable per a totes les edats, de 6 a 96 anys.
Visca l'ecologia i l'autocrítica!!

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes