dijous, 24 de juny del 2010

LUIS, 4 - VICENTE, 1



L'espectacle de Sudàfrica, tot esperant el bon futbol per part d'alguna selecció (Argentina?, Brasil?, Espanya?), ha situat els efectes col·laterals del Mundial de Futbol al primer plànol de l'actualitat: l'errada de Casillas (Carbonero?, per favor!) contra Suïssa, la revolució francesa contra Doménech (cognom català reconvertit en agut pels gavatxos) encapçalada des de l'exterior per Zidane (Robespierre?), la guerra fratricida entre germans al Ghana - Alemanya d'anit (guanya Alemanya, però es classifiquen tots dos), les vuvuzel·les que sempre xiuxiuejaven els jugadors, el gol de Palermo (Argentina), els gols de Forlán i la titularitat de Godín (Uruguai), la suplència de Nilmar (Brasil), les passades de gol i la gran actuació de Jozy Altidore (dels mateixos Estats Units que van guanyar Espanya a la patxanga sudafricana de l'any passat), l'absència de Matias Fernández (Xile) contra Espanya al decisiu partit de demà, les crítiques de Luis Aragonés (ex-seleccionador i guanyador de l'Eurocopa) a Vicente Del Bosque (ex-entrenador del Real Madrid i actual seleccionador), però, sobre tot a Vila-real, les absències -en plural- de Diego López, Marcos Senna i Santi Cazorla: LUIS, 4 - VICENTE, 1 (Capdevila).



Al capdavall, encara que sempre són d'agrair les victòries acompanyades del bon joc, el futbol continua sent un esport/negoci (també se compren partits als mundials, segons va insinuar un alt càrrec polític italià, ahir, sense anar més lluny) on també juga la sort a l'hora de col·locar la piloteta (millor, meló d'Alger / baló platger) entre els tres pals contraris.

El millor centre del camp del món continua sent el format per Xavi (Hernández), Andrés (Iniesta) i Francesc (Fàbregas) acompanyats de Busquets (a falta de Senna)... Però un equip de futbol és molt més que un centre del camp: s'ha de parlar d'intensitat, de velocitat, d'imprimir-li un ritme propi al partit, d'obrir les bandes o tancar-les, de defensar (de no destapar-te els peus si et cobreixes el cap i a l'inrevés, és a dir, la teoria del llençol), de contemporitzar o eixir ràpid al contraatac, de no perdonar davant... tot això són coses molt fàcils en teoria, però després la història demostra que Itàlia i Alemanya també guanyen mundials, és a dir, no solament els que tracten de jugar a futbol com ara Brasil o Argentina -quan comptaven amb seleccionadors seriosos-... Independentment dels resultats, hi ha evidències més o menys objectives, com ara la qualitat de Messi, el baix estat de forma de Kakà, el tiró mediàtic (i poc més!) de Cristiano Ronaldo, la seriositat d'Alemanya, el potencial futbolístic dels Estat Units i Ghana i, finalment, la qualitat tècnica dels futbolistes espanyols i els brasilers: la sabran aprofitar Dunga i/o Del Bosque? Dels resultats dependrà l'anàlisi posterior dels mitjans de comunicació, no el de Luis Aragonés o de la gent que n'entén de futbol... la premsa, com sempre, filtrarà l'anàlisi final segons els gustos dels consumidors de cada racó i llogaret d'aquesta aldea mundial, unida pel futbol i separada pels drets humans, la manipulació del dret a la informació objectiva, el dèficit, el deute extern, el P.I.B. i la qualitat de vida... Moltes coses per a un planeta que sempre ha tingut forma de baló.

=====================================================

4 comentaris:

aa ha dit...

M'encanta. Una gran crítica constructiva...

TONI PITARCH ha dit...

I a mi encara m'encanta més... tenir lectores tan fidels. Per cert, les dones darrerament us heu fet molt futboleres: el futbol, com la sobirania (Soberano?), ja no és -únicament- cosa "de hombres"...

Anònim ha dit...

SENSACIÓN DE INCERTIDUMBRE

Están los clasificados. Pocas certezas y toda incertidumbre. Si bien es cierto que las incertidumbres también existen desde el conocimiento, muy poco se puede analizar desde este lugar: Un mundial que ha dejado terminada la fase de grupos, contadas señales dignas de mención pero también, vale resaltarlo, premiando a los seleccionados que por rendimiento hicieron mejor las cosas en sus respectivos grupos.
Por ejemplo, Brasil desde el resguardo táctico, con la estrategia de su genética, muestra una presencia colectiva que lo sitúa como un equipo peligroso, pero sin brillo y también vulnerable.

Argentina, favorecido por la debilidad de los rivales que enfrentó, impuso y generó -no respeto- sino miedo, apabullando en cada presentación con una idea ofensiva punzante, hábil, sin demasiadas sociedades en lo colectivo pero con un jugador, Messi, que hoy marca una terrible diferencia. La pelota en sus pies es generadora de espacios, de peligrosidad, de desorden. Todo lo puede. Tiene la magia de lo imprevisto y todo en su participación es amenaza.

España, todavía en deuda con quienes reconocemos su potencial para combinar eficacia y estética, demostró reacción ante la adversidad para defender su juego, que es el mejor elaborado, el más claro, el que puede llegar a emocionar aun perdiendo injustamente como ocurrió en su debut.

(...) Una mención especial para dos enormes futbolistas que quizá por su posición no reciben el reconocimiento que merecen: Philipp Lahm y Gerard Piqué, el mejor marcador central que he visto desde el retiro de Franz Beckenbauer.

César Luis Menotti (La Vanguardia).

Anònim ha dit...

POR FAVOR MÁS FÚTBOL Y MENOS PATRIOTERISMO

Seguir a la selección española en Catalunya es una experiencia extraña. Estás mordiéndote las uñas o celebrando que los dos goles españoles los hayan marcado dos jugadores del Barça cuando, de repente, empiezas a recibir mensajes de buenos amigos independentistas que, con legítimo sentido del humor y no menos legítimo (e insistente) patriotismo, intentan amargarte el partido.

En casi todos los países existen los entusiastas y los indiferentes. Aquí, en cambio, hay que añadirle los que guardan el cava en la nevera no para celebrar la clasificación o la victoria de España sino para, llegado el momento, festejar su eliminación y sus derrotas. ¿Es una anomalía? No: es el reflejo de una realidad en la que conviven, como mínimo, cuatro sensibilidades y tendencias futbolísticas. Primera: la identificación, confesa o clandestina, con la selección. Segunda: la indiferencia. Segunda bis: el hartazgo por tanto fútbol. Tercera: el deseo de que los españoles pierdan y dejen de dar la vara con sus "podemos" y sus gaitas.

Creo que fue Julián Marías el que escribió (cito de memoria) que España es un país en el que casi nunca se dice lo que pasa, sino que pasa lo que se dice. De tanto repetir que la selección era favorita, de tanto revolcarse en el lodo de la autocomplacencia, parece que la cosa empieza a encarrilarse. Y, además, con dificultad, que es la mejor manera de regresar a la tierra y de imponer el realismo del partido a partido y la humildad como método para competir y avanzar dejando a un lado los insoportables delirios de grandeza que sobrevuelan el entorno.

Ayer, curiosamente, Chile jugó de un modo más agresivo, orgulloso y ofensivo pero cometió dos errores que fueron eficazmente aprovechados por Villa e Iniesta. "Los dos españoles del Barça", me comentó uno de los muchos mensajes independentistas que recibí. Así las cosas, la clasificación implica dos tabarras casi simétricas y conceptualmente complementarias. Por un lado nos ahorramos las tradicionales vestiduras rasgadas y los linchamientos inducidos y, por otro, la alegría desenfadada y reactiva de los que desean que España pierda, se hunda en el Mediterráneo (o en el Atlántico) y, a ser posible, haga el ridículo. Lo malo es que, con la clasificación a octavos de final, también se mantienen otras dos latas no menos fastidiosas. A saber: la tentación de la grandilocuencia chusquera del "somos mejores" y los machacones elogios de un tiqui-taca que se quedó en taquicardia y, en el bando opuesto, el mosqueo cojonero que le hace vudú a cualquier posible progresión española.

Sergi Pàmies (La Vanguardia).

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes