dimecres, 23 de febrer del 2011

23-F



Colp a colp, vers a vers, parlar sobre el 23-F ha estat un tema recurrent almenys pels més veterans, és a dir, tots aquells que fa més de trenta anys ja teníem certa consciència i memòria... històrica o no.

La memòria històrica diu que allò va ser el més normal del món, és a dir, que un grup de militars i/o guàrdies civils (cos militaritzat) tractaren de "recuperar" el poder que, des de sempre, havien ostentat en aquesta terra bananera, des del punt de vista polític... La llista d'Schindler no és res al costat del llistat d'intents/cops d'Estat a l'Espanya canyí.

Si repassem el segle XVIII, el segle invisible als llibres de text perquè és on s'explica, realment, el naixement del que seria després l'Espanya actual, ens adonarem, de seguida, que cert parlamentarisme medieval, amb estaments, privilegis i una gran massa al servei de la "noblesa de sang" on hi havia ciutats reials (Vila-real, va ser ciutat reial de primera fins 1707), va ser substituït per una dictadura militar centralista que va reduir tots els antics regnes de la Corona d'Aragó, por el justo derecho de conquista, a les lleis de Castella: una pàtria, una ley, una fe... (com a la França de Lluís XIV, el iaio de Felip V) com a conseqüència de la Guerra de Successió.

Al segle XIX, després de la Guerra del Francés, comença a posar-se de moda el colpisme: el rei Ferran VII serà el primer en implantar-la, al carregar-se la Constitució de 1812 només arribar a València, precisament. Els anomenats liberals no voldran ser menys i aconseguiran doblegar la voluntat reial amb el cop d'estat (1820) de Riego... i així, entre cops d'estat d'uns i d'altres, però sempre amb el poder sota control militar, assitim als regnats d'Isabel II i dels dos Alfons (el XII proclamat rei gràcies a la Saguntada o cop d'Estat de Martínez Campos a Sagunt i XIII, proclamat major d'edat el 1902), amb el lleu parèntesi d'una Monarquia Constitucional a mans d'Amadeu de Savòia (però que conste que el Pacte d'Ostende és on els progressistes Prim, Serrano i companyia acordaran sublevar-se contra Isabel II al cop d'estat anomenat Revolució Gloriosa), una 1ª República d'11 mesos (acabada per Pavia a l'estil Tejero... o va ser a l'inrevés?) i, sobre tot, el caciquisme, el torn entre els partits monàrquics amb una democràcia aparent, etc. fins arribar al pistolerisme dels inicis del segle XX, el desastre d'Annual, l'informe del general Picasso que deixava en molt mal lloc al rei i als militars... i Primo de Rivera que va tallar de socarrel la difussió de totes les malifetes de la cúpula mílitar espanyola amb el ja tradicional cop d'estat.

Després, no us penseu, va haver-hi allò del Pacte de Sant Sebastià que, com era entre els partits d'esquerres, semblava més disculpable però va ser el precedent, tampoc cal oblidar-ho, de la sublevació a Jaca de Galán i García Hernández, proclamats màrtis de la Segona República només un any després. També Sanjurjo (que moriria als inicis de la guerra civil en un accident aeri) ho va intentar per primera vegada abans d'unir-se a Mola, Franco i companyia per iniciar el segon colp d'estat contra la República, si tenim en compte que els successos d'octubre del 34 van tenir un to més revolucionari malgrat crear el greu precedent de reconvertir una vaga general, sota l'eufemisme de "revolucionària", en un enfrontament armat contra un govern de dretes elegit pel poble, democràtic com diríem ara: Gil Robles no va ser mai -ideològicament parlant-, com Calvo Sotelo, ni molt menys com José Antonio Primo de Rivera, el fill del dictador, que sí que representava l'extrema dreta feixista i violenta... La guerra civil... quin desastre humà i econòmic!

Després de la mort de Franco, evidentment, el 23-F va ser un de tants cops d'estat fracassats contra la recent nascuda democràcia... Només han passat 30 anys i això és no res en Història. Els tics autoritaris de certes autoritats encara ens recorden, de tant en tant, d'on venim... És important saber-ho, perquè sense saber d'on venim, potser, ens podem perdre a l'hora d'elegir cap on anem.

Els americans recorden la mort (assassinat) de Kennedy, jo també... sobre tot, la senyora Letícia la de la drogueria del cantó que es va vestir de dol i em va induir a preguntar-li qui li s'havia mort. El president dels Estats Units -me va dir. Al 23-F no va morir ningú, però una gran majoria estàvem morts de por, de por a tornar-nos a vestir de caqui i a repetir una mili que ens va suposar, sobre tot, perdre els 15 mesos més inútils de la nostra joventut: Tejeros? No, gràcies!

2 comentaris:

TONI PITARCH ha dit...

M'han passat el comunicat
"6 DIES SENSE TV3"
per a què li donem difussió:

CONVOCATÒRIES VIGENTS
 Dijous 24 de febrer, a les 19:30 h, concentració a la plaça major de Nules en contra del tancament de TV3 al nostre territori, després de 26 anys d'emissions. Passeu-ho als vostres contactes!
 Després de l'èxit de la concentració per tv3 del passat dissabte a Castelló, ara, aquest dissabte, 26 de febrer, a les 19 hores, a La Farola de Castelló
Hem d’aconseguir que siga massiva, perquè se’ns escolte. Passa-ho!
 I no oblideu que el 16 D'ABRIL, A VALÈNCIA, A LES 18 HORES, A la Plaça de Sant Aagustí, cal protagonitzar una manifestació multitudinària.
ACCIONS REIVINDICATIVES
Podeu presentar una queixa al Síndic de Greuges pel tancament de TV3:
http://www.elsindic.com/va/presentar-una-queixa-sense-signatura-digital.html
Podeu votar a l’emquesta del diari Levante
http://comunidades.levante-emv.com/poll.php?user_id=10734&poll_id=140&log=true
Per recuperar una ràdio i televisió públiques i plurals:
http://www.youtube.com/watch?v=gP1YqbE_OM0&feature=player_embedded
http://rtvpublicaplural.org/index_va.php
Podeu escriure als diputats
Aquests són els correus electrònics dels diputats al Congrés per Castelló, els tres primers del PP i els dos darrers del PSOE. Us proposem que els envieu un correu per demanar-los que scolten l'opinió majoritària dels castellonencs i donen el seu suport a la Iniciativa Legislativa Popular Televisió sense fronteres, per a que TV3 i la resta de canals de la Corporació Catalana es puguen tornar a veure a Castelló el més ràpidament possible.
barrachina@diputado.congreso.es, andrea.fabra@diputada.congreso.es, murria@diputado.congreso.es, antogarcia@diputada.congreso.es, susana.ros@diputada.congreso.es
ARTICLES, CRÒNIQUES i ADHESIONS
La Universitat Jaume I contra el tancament de la senyal de TV3
http://www.vilaweb.cat/noticia/3851970/20110222/universitat-jaume-concentra-tancament-tv3.html
Comunicat de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
http://www.escriptors.cat/node/6039
El Parlament de Catalunya aprova una declaració per les emissions de TV3
http://www.vilaweb.cat/noticia/3852344/20110223/parlament-catalunya-aprova-declaracio-emissions-tv3.html
El tancament de TV3 demostra que la transició al País Valencià no s'ha tancat
http://www.vilaweb.cat/noticia/3850250/20110218/tancament-tv3-demostra-transicio-pais-valencia-tancat.html
TV3 en territori hostil
http://www.elpunt.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/373649-mas-demana-una-reunio-urgent-amb-camps.html
El govern espanyol ignora la ILP, amb més de 600.000 signatures
http://www.vilaweb.cat/noticia/3852270/20110223/govern-espanyol-desenten-tancament-tv3-pais-valencia.html
El Consell de la generalitat no pot multar ACPV
http://www.avui.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/374369-telecomunicacions-satribueix-la-potestat-exclusiva-de-multar-en-materia-de-repetidors.html
http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2011/02/23/comision-telecomunicaciones-dice-consell-multar-acpv/785061.html
6 dies sense TV3 23/F/2011

TONI PITARCH ha dit...

Una multa i una altra
(per Joan Francesc Mira)

Fa poc més de mig any recordava, en aquesta mateixa pàgina, els inicis d’una persecució metòdica, incessant i brutal, que dura ja un quart de segle. Recordava la dedicació persecutòria de Joan Lerma, una inútil visita al ministre José Barrionuevo, un repetidor de televisió tancat per la força armada, les primeres estacions d’un calvari inacabable. L’aplicació continuada d’una antiga obsessió, d’una hostilitat irracional. O perfectament racional i comprensible: el vell anticatalanisme espanyol, en la seua miserable i virulenta versió valenciana. El menyspreu, la violència dels uns i dels altres. Ara, aquesta hostilitat immutable, repressiva i mortal és obra sobretot del senyor Camps i els seus col·legues de govern i de partit.

Deu ser que el simple intent de voler veure una televisió com la catalana és un atemptat contra la salut pública, un perill de contagi, un risc de malaltia, o vés a saber què, davant del qual cal mostrar contundència autoritària i, si pot ser, la més alta eficàcia destructiva.

També per al govern espanyol la idea sembla nefanda, i per això han bloquejat (amb intervenció personal de la senyora De la Vega, valencianíssima) la tramitació d’una ILP amb més de 650.000 firmes, en prova de profunds sentiments democràtics. I les multes administratives i arbitràries que imposa Francisco Camps, valencià exemplar per tants conceptes, arriben ja a quantitats tan brutals que només busquen l’aniquilació total de l’enemic, destrucció física inclosa. He llegit que el fiscal del Tribunal Superior, atesos els indicis de delictes previstos en el Codi Penal, com ara rebre repetits regals d’indumentària en virtut de càrrec presidencial, ha demanat una condemna rigorosa de l’imputat o presumpte, en forma d’una multa de poc més de 40.000 euros. Quantitat digna de tal delicte, o viceversa. Quin deu ser, doncs, el delicte de voler veure una certa televisió, si les multes exigides arriben, tot sumat, a prop dels 800.000? Deu ser, doncs, un delicte vint vegades més gros. Dubte, però, que a Camps l’obliguen mai a pagar sota amenaça d’embargament i de ruïna, com ell a Acció Cultural. Tot plegat, aquesta llarga història m’omple de tristor, i d’un profund sentiment de repugnància.

El País.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes