dimecres, 1 de juny del 2011

LA LLENGUA DELS VALENCIANS


Tots els territoris necessiten certa estabilitat i continuïtat en les polítiques econòmiques, culturals i socials per aconseguir certs nivells de progrés o bennestar, encara que en democràcia, també és cert, de vegades l'electorat es veu obligat a fer un gir perquè els dirigents espavilen i no s'adormen entre tant de poder i de llorer. Al País Valencià, dis-li "Comunitat", dis-li "Antic Regne", dis-li "regió", dis-li "província espanyola", això no passa perquè els polítics van per un costat i la societat per un altre...

La legislatura 1995-1999, després de la victòria d'Aznar a les generals, va portar-nos, per exemple, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua que reconeix la unitat lingüística (català, valencià i balear són una mateixa llengua amb diferents fonètiques com totes les llengües del món) per fer front a la secessionista Academia de Cultura Valenciana (embolica que fa fort!) de la mà del pacte PP-CIU a Madrid: eren els temps quan José Mari parlava català en la intimitat i el telefònic Eduardo Zaplana soltava alguna espardenyada en valencià...

De tota manera, a València Cap-i-Casal, des de la creació de Canal 9 per Joan Lerma (PSOE) i els seus, com a contraposició a l'èxit que estava assolint TV3 a tot el País Valencià (van ser els primers en prohibir-nos la magnífica programació de la televisió del nord, 100 per 100 en la nostra llengua) encara que la creació venia avalada per l'excel·lent Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià com a instrument de normalització lingüística propiciada, entre d'altres, pel cunyat de Blasco (actual conseller del PP), és a dir, Ciprià Ciscar, així com Vicent Soler i tots aquells polítics que encara es creien allò del PSPV, les coses no van començar amb bon peu ja que, a la primera de canvi, ja posaven pel·lícules en castellà, feien retransmissions en castellà i ben poca cosa en valencià. Amb la creació de Punt 2, és a dir, el segon canal autonòmic, a Canal 9 va arribar a ser quasi tot en castellà llevat dels informatius, ja que es deia que el valencià es potenciava pel segon, el de menys audiència... Darrerament, per a què contar-vos... Futbol a Canal 9? Que vinga Baraja que és de Valladolid. La Fòrmula 1? Que la conte un argentí. Els debats periodístics? Que vinguen els periodistes del PP de Madrid. I els valencianoparlants? Als valencianoparlants que els donen... algun traje?

La substitució per decret dels actuals programes d'ensenyament en valencià, és a dir, P.I.P. (programes d'incorporació progressiva) i P.E.V. (programa d'ensenyament en valencià) per un model únic semblant a l'adoptat pel PP de Galícia (que situa el valencià -la llengua identitària i minoritzada que ja no usa cap mitjà de comunicació des del tancament de TV3- al mateix nivell que l'anglés o l'idioma diglòssic o dominant per excel·lència, el castellà) ha articulat un moviment cívic i polític de rebuig per recuperar-nos del cop d'estat cultural contra la Llei d'Ús i Ensenyament (LUEV) aprovada el 1983, és a dir, l'única des que Jaume I arribara a València amb els seus notaris, ens atorgara un Funs escrits en català i ens relatara, al Llibre dels Fets, com va anar la conquesta del terme de Borriana (1233), per exemple, o l'estada a la vora del Monestir del Puig dies abans de l'entrada triomfal a València un 9 d'octubre de 1238.

A la Generalitat Valenciana i al "nostre" conseller Font de Mora els ha entrat una espècie de complexe d'Edip, paregut al que ha patit el PP de Vila-real en la darrera legislatura, perquè es veu que no n'han tingut prou amb exiliar la seua escultura de la Plaça Major als afores de la Vila, sinó que ara volen fer acallar totalment la seua veu, per procedir en els propers anys a assassinar, totalment, la seua memòria com a pare  que és, també, de la identitat dels valencians, una identitat que comença amb el "defecte" de parlar una llengua que compartim amb els territoris veïns i que es veu que, segons el partit més votat a les Corts Valencianes, a partir d'ara no solament haurem de disculpar-nos per usar-la sinó que, fins i tot, haurem de demanar permís per usar-la a classe: si no fem classes en valencià al nostre territori, on les donaran, a la Lluna? La llengua dels valencians, a poc a poc, acabarà sent-ne només una: el castellà... És això el que es pretén? Doncs, això sembla.

1 comentari:

merleta ha dit...

Sembla que anem enrere, com els crancs.No sé qui ha de parar aquesta bogeria lingüística.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2024/25

Vila-real, la nostra ciutat (1274-2024)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes