El Camí Real, un vial més antic que la pròpia Vila-real, té un passat històric més notable com a itinerari d'entrada que no d'eixida. D'aquesta manera, l'escassa memòria col·lectiva -sempre manipulada pels vencedors- recorda l'entrada de les tropes del Comte de Las Torres, a sang i foc, el dia més trist de la història de Vila-real (12 de gener de 1706) o l'entrada dels franquistes amb el general Aranda, el 13 de juny de 1938, al final de la guerra civil.
Actualment, des d'aquell polèmic, experimental i consolidat canvi en les direccions dels carrers durant la segona legislatura del PP, amb Manuel Vilanova al capdavant, el Camí Real és una via morta, sense trànsit, a penes usada pels propis veïns per eixir cap a l'antic traçat de la N-340 (carrer Joan Baptista Llorens) per anar cap a la famosa rodona de "La Mort" (o d'Álvarez Cascos) que és, encara, l'única eixida oficial cap a Castelló.
Donada la polèmica que està causant, als darrers dies, el retorn del mercat al centre de la ciutat, pense que seria un greu error partir-los a trossos en petits mercats temàtics (de les verdures, la roba i els complements, etc.), així com portar el mercat de la verdura al Barranquet (carrer Josep RamonBatalla) un dels vials més transitats de Vila-real per ser l'únic que travessa la ciutat d'Est a Oest i a l'inrevés d'Oest (venint d'Onda o Betxí) cap a l'Est (Borriana) i que durant la setmana de festes ocasiona nombrosos problemes al trànsit rodat per dins de la ciutat, ja que les barreres del bou barren el pas durant, pràcticament, les 24 hores dels 15 dies festius entre muntatges i activitats prèvies a la festa.
Si el Mercat ambulant comença a la Plaça Major i continua pel carrer Major Sant Jaume, pot continuar pel Raval de Sant Pasqual fins tot el Camí Real (pronunciat "Rèl" pels indígenes del lloc!), així com per la plaça Baiarri, carrer Verge de Gràcia i Jardí de Sant Pasqual... és el traçat més lògic i, de complir-se tota la novedosa normativa prevista, també serà el més acceptat, fins i tot, pels sofridors veïns que el suportaran, cada dissabte, davant els seus nassos... però també s'ha de reconéixer que l'actual mercat a l'entrada sud de la ciutat, juntament amb l'excessiva durada de les obres de l'innecessari pàrking (a la necessària plaça major d'un look innecessari), va causar el tancament de nombroses tendes i negocis a la zona central de vianants.
El traçat del mercat més cabal, des del centre i per tot el Camí Real...
3 comentaris:
Es una opinió més, tan vàlida com les altres, però tant per tirar en davant esta com qualsevol altra deuria tindre en compte les opinions dels afectats, tant veïns com comerciants, que a la fí son els que mes ho gaudiran u ho patiran.
En qualsevol cas, ¿tan difícil es deixar-lo on està?.
Les opinions no valen totes igual: sempre hi ha experts en diversos temes que, per desgràcia, no solen guanyar-se la vida com assessors (un assessor és un inútil amb una nòmina partidista), però en democràcia el que sí que valen igual són el vots: un vot d'un afectat, val el mateix que el vot del no-afectat i en Vila-real, Pedro, els que tenen més vots que són els que manen ja han decidit el que van a fer. Van a traslladar el mercat!
És a partir d'aquest fet, que es consumarà avui al Saló de Plens de l'Ajuntament, que jo propose una idea, és a dir, si s'ha decidit el trasllat democràticament (que no significa encertadament), almenys que empalmen Major Sant Jaume amb Baiarri, Raval de Sant Pasqual i Camí Reial... i que s'obliden del Barranquet (avinguda J.R.Batalla) que és un vial necessari i imprescindible en l'entramat intraviari de la ciutat.
En democràcia se pot protestar i demanar, però al final el que compta són les majories que se conformen al voltant d'un paquet de problemàtiques i el trasllat del mercat venia al programa electoral de la majoria dels membres del quatripartit. Esperem que siga per a bé!
Vila-real abre la puerta a unificar el mercado “si la división no funciona”
ÀNGELA AGULLEIRO 04/11/2011
El pleno ordinario de ayer en Vila-real dio el visto bueno al traslado del mercado del miércoles y el sábado al centro de la ciudad, con la aprobación de la ordenanza municipal de venta no sedentaria. Con la mirada expectante y los gritos de “mentira” por parte de un grupo de vendedores y vecinos que discrepaban sobre alguno de los puntos de la normativa, los ediles del equipo de gobierno --PSPV, Bloc, Iniciativa y EUPV-- votaron a favor, mientras que el PP, en la oposición, lo hizo en contra.
“Está claro que no todos van a estar de acuerdo con este reglamento, pero estoy seguro de que es el más consensuado, leído y revisado de la historia de Vila-real”, aseguró el concejal de Fomento Económico, Pasqual Batalla. Y es que la mayoría de los comerciantes manifestó que “sí queremos el cambio”, aunque desearían que no se dividiese por zonas --entre la plaza Major, Bayarri, la calle Cardenal Tarancón y al lado de la iglesia arciprestal--. Para apaciguar los ánimos, Batalla recalcó la idea de que “tenemos que probar esta nueva organización antes de criticarla”, pidió confianza y se comprometió a rectificar “si la experiencia de los primeros meses no funciona”.
Por su parte, el portavoz del PP, Héctor Folgado, explicó su negativa a este punto “en vista de que muchos vecinos del centro, y también vendedores, están en contra”, por lo que pidió la creación de una comisión donde esté representada la oposición. Folgado aprovechó su momento para leer un manifiesto escrito por los afectados y él mismo aseguró que su partido “no se opone a que vuelva al centro, sino a que esté en varias zonas diferenciadas”.
A este respecto, el nacionalista recordó que no solo sirve para reubicar el mercado en el centro sino también para regular la venta no sedentaria. “Es la ordenanza del no al top manta, que se adapta a la norma europea y española”, indicó, y argumentó que “será beneficiosa para todos”. El texto se someterá ahora a un periodo de un mes de exposición pública para que los interesados puedan presentar alegaciones. Una vez pase este periodo, se presupone que estará activo antes del 2012.
Junto a esta norma, el pleno también aprobó la ordenanza fiscal que regula las tasas para las paradas en función de la localización y del tipo de mercadillo. Además, se acordó instar a la Generalitat a incrementar el importe de las becas de comedor, a raíz de las numerosas quejas sobre la baremación de este año; y a ampliar el aulario de la Escuela Oficial de Idiomas, también por los recortes y la escasez de plazas.
La sesión plenaria de ayer también sacó adelante dos notas de reparo por valor de 58.000 euros sobre facturas de enero a abril del 2011 que no se pudieron hacer efectivas en los anteriores plenos debido a que no estaban en posesión del actual equipo de gobierno. Por su parte, la moción del PP de rebajar el incremento del valor de los terrenos urbanos no salió adelante con los votos en contra del resto de grupos (Mediterráneo).-
Publica un comentari a l'entrada