diumenge, 25 de març del 2012

CANVI D'HORA INÚTIL...


A l'Estat Espanyol el canvi d'hora és obligatori degut a una directiva de la Unió Europea -que data de 1981- que han de seguir tots els països membres i que, des del 2001 té un caràcter indefinit. Fins ací tot normal, les lleis comunitàries, com el dèficit, estan per a complir-les... o no!

Però en el cas de la surrealista (franquista?) Espanya, la cosa no acaba ací. Sempre ens han dit -i ens diuen- que amb aquesta mesura estalviem moltíssima energia, però ningú reconeix que a Londres sempre és una hora menys -malgrat situar-se sobre el mateix fus horari que més de la meitat del territori espanyol-, com a les Canàries. A més, el Meridià 0º de Greenwich entra a territori peninsular pels Pirineus i arriba a la Mar Mediterrània, precisament, per les platges de Castelló de la Plana.

I el que més s'amaga, després de més de 30 anys de democràcia i de governs de dretes, d'esquerres, de centre, surrealistes i costumistes, és que la decissió de canviar l'horari lògic i racional de Greenwich (Londres) pel de Berlín pertany al Generalísimo Don Francisco Franco Bahamonde que, ara fa 72 anys (concretament el 16 de març de 1940) va voler-se fer el simpàtic amb el seu amic i company d'aventures ideològiques, Adolf Hitler.

La decisió del règim franquista consta en una breu ordre aprovada el 7 de març de 1940. S'hi fixa el 16 de març d'aquell any com a data per al canvi horari a partir de les 11 de la nit, quan es van avançar els rellotges 60 minuts, amb l'argument (més bé fal·làcia!) de "la conveniencia que el horario nacional marche de acuerdo con los demás países europeos" ("fachas" faltaria afegir!). Curiosament, l'article 5 d'aquesta ordre feia constar que "oportunamente se indicará la fecha para restablecer el horario normal" (que és l'hora astronòmica del fus horari, és a dir, la de Londres). No obstant això, ni en acabar la Segona Guerra Mundial, ni en morir-se el dictador, ni en aprovar-se la "democratíssima" Constitució Espanyola de 1978, ni durant els governs de Suárez, ni Calvo Sotelo, ni González, ni Aznar, ni Zapatero.... (Rajoy encara hi és a temps!) s'ha pensat en ajustar l'hora que, realment, ens correspon almenys als mediterranis del Meridià 0º de Greenwich.

Així tenim que, gràcies als nostres genials governants, ens alçarem de nit, entrarem al treball a les sis del matí encara que vullguen fer-nos creure que són les vuit i l'estalvi d'energia serà només per als de Londres que, això sí, seguiran alçant-se una hora més tard que nosaltres, els pobres mediterranis als que, malgrat matinar com un alemany, cobrem com els PIGS (o pobres "cotxinos" d'Europa, és a dir, Portuguesos, Italians, Grecs i Spanish workers), paguem més impostos que els "pijos" (la majoria dels nous rics de la darrera dècada han defraudat Hisenda, són dades contrastades) i, per si no us sembla prou, ens retallen el salari en comptes de l'horari.

Espanyols, Franco ha mort, però els seus capricis continuen vigents en aquesta pseudodemocràcia dels mercats i els polítics amb més desmemòria històrica del planeta.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes