dimarts, 1 de desembre del 2020

QUI TORNA A CASA PER NADAL?

 

El professor Ugur Sahin, cofundador de l’empresa alemanya BioNTech, i un dels creadors de la vacuna Pfizer contra la Covid, ha pronosticat que l’hivern de 2021/22 ja es podrà viure amb normalitat perquè està convençut que l’impacte de la nova vacuna farà baixar la taxa d’infecció a l’estiu... Mentrestant, el 2020 l’haurem d’acabar sense poder fer plans de cap tipus, ni a curt ni a llarg termini. 

La majoria dels vila-realencs més veterans, malgrat la nostra intrínseca vocació exportadora, hem tingut el privilegi de poder residir a la ciutat la major part de la nostra vida, així com aconseguir un lloc de treball vora el Campanar o, com a molt, pels voltants de La Plana. Però als darrers anys les coses han anat canviant molt de pressa, amb la degradació de les condicions laborals -sobretot per als més jóvens- i la reducció de molts llocs de treball per la decadència de la citricultura, l’automatització dels processos productius i les noves tecnologies que són tan útils per a tot, és a dir, igual serveixen per facilitar el teletreball davant la pandèmia com per foragitar de les administracions públiques i privades tant als treballadors com als clients, com està passant darrerament a la banca, per exemple... I tot pel web o pel mòbil tampoc resulta tan fàcil per a qui vam créixer sense mòbil ni Play-Station

A més, a Espanya -el País dels Bars- li ha afectat més durant la Covid aquesta contrarevolució neoliberal del treballa molt i cobra poc: els jóvens més preparats, decidits i/o els que han tingut l’oportunitat d’emigrar, ho han fet. Vila-real torna a ser un poble d’emigrants, més preparats si voleu però sense contracte assegurat quan prenen la decisió de marxar a Barcelona, a Madrid, a Leipzig, a Califòrnia o a Pequín. 

I és per això que moltes famílies esperen el retorn a casa per Nadal amb el mateix deler que els més menuts volen aprendre el Tirorí, per si de cas... Però -Houston!-, n’hi ha un altre problema: i quan entre iaios, fills i néts superem la xifra de 6? 

Siga com siga, el 2020 el recordarem com l’any del carpe diem com puguem i de l’amaneix que no és poc, perquè, almenys, hem aprés a valorar la salut. Tres coses hi ha a la vida: salut, amor i diners, en aquest ordre, perquè si no tenim les dues primeres de què valen els diners? Val d’acord, tant de bo caiga La Grossa a Vila-real (que no cau des del 1934), però la millor loteria -ara mateix- és la salut del dia a dia. 

Cuideu-vos! Bon Nadal!

.....................................................

P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, Desembre de de 2020 nª 278 a la columna pròpia d'Opinió "Roure i Llorer" sota el mateix títol.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes