dijous, 1 de febrer del 2024

L'EDAT DE LES CIUTATS

 

Com tots vostés ja saben, el proper 20 de febrer Vila-real acomplirà 750 anys exactes d'existència. 

Aquest aniversari és un fet excepcional perquè, entre totes les ciutats del món, són escasses les que compten amb una partida de naixement. És cert que podem trobar-ne moltes amb una Carta Pobla, però la majoria són de ciutats repoblades que ja existien amb anterioritat, cas de Castelló, Borriana, Onda, etc. I d’altres, com ara Betxí que foren repoblades després de l’expulsió dels moriscs (1609). 

Després del Paleolític i de la vida nòmada, cap al 5.000 aC. se funden les primeres ciutats que coneixem a la zona de Mesopotàmia (del llatí mesos potamos, entre rius) entre el Tigris i l’Èufrates: Uruk, Ur de Caldea i d’altres esmentades a l’Antic Testament, encara que els pobles orientals reclamen més antiguitat per a algunes ciutats com ara Pequín, a l’actual Xina. Però la Història és, només, allò que sabem i podem demostrar científicament, per això sempre està en revisió. 

Aleshores, podem considerar que les ciutats més antigues del món poden comptar entre 7.000 i 6.500 anys d’antiguitat front als 750 de la jove Vila-real. 

De tota manera, si estudiem el continent americà, on els primers pobladors arribaren travessant l’estret de Bering, entre l’actual Rússia i l’Alaska ex-russa, observarem que la majoria de ciutats són noves i se funden a partir de l’arribada de Colom i dels conqueridors castellans, sense oblidar les ciutats mil·lenàries precolombines com ara Tenochtitlan (capital de l’imperi asteca), Chichén Itzà (imperi maia) o Cuzco (imperi inca) fins arribar a la fundació de Brasília que, per cert, també té data exacta de naixement: el 21 d’abril de 1960. Sí, han llegit bé, Brasília és més jove que la majoria de vila-realencs, és a dir, els nascuts abans de 1960. 

I si després afegim Les Alqueries, ciutat filla de Vila-real i neta de Borriana, que va nàixer el dia 25 de juny de 1985, podem afirmar que Vila-real és una ciutat jove dins del context europeu, però no tant si la comparem amb les ciutats americanes i, per suposat, amb Les Alqueries ja que una filla sempre és més jove que una mare (el mateix podríem dir de Vila-real respecte a Borriana). 

Siga com siga, els aniversaris han de servir per estudiar la nostra història i reafirmar la nostra estima per la xicoteta pàtria, Vila-real. Per molts anys!

(Revista Poble 312, febrer 2024 @apf).-

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes