dimecres, 19 de setembre del 2007

LA CONTAMINACIÓ A LA PLANA, A DEBAT


El triangle ceràmic de La Plana, Vila-real/Onda/l’Alcora fonamentalment (i tots els pobles adjacents com ara Xilxes, Moncofa, Nules, Borriana, Almassora, Castelló, Borriol, Sant Joan de Moró, Llucena, Ribesalbes i un llarg etcètera), ha aportat molta riquesa i llocs de treball als nostres conciutadans en els darrers 50 anys, quan començà l’autèntica Revolució Industrial que suposava deixar de ser agrícolament dependents del sector primari, sobre tot del citrícola.

El sector del taulell ha estat capdavanter en inversions als darrers anys, situant les comarques de Castelló al capdavant de la renda per càpita a nivell autonòmic i amb uns índex d’atur dels més baixos de l’estat.

No obstant l’evidència que ningú pot atrevir-se a negar, les llibertats polítiques aconseguides -també als darrers anys- no han portat fins ara, a la comarca de La Plana, la transparència informativa desitjable per qualsevol ciutadà democràtic ja que també és clar i evident que de contaminació, d’haver-la, n’hi ha. Però quanta?

Aquest és el nus gordià que planteja Xavi Manzanet –un inquiet estudiant de publicitat a la UJI, expert en curtmetratges malgrat l’edat cronològica- amb el documental “La terra promesa” que ha aconseguit finançament privat per poder estrenar-lo aquest proper divendres, dia 21 de setembre a les 19,30 al saló d’actes de la Caixa Rural de Vila-real, dins dels actes programats per l’Aplec de la Plana.

No és tracta d’assassinar la gallina dels ous d’or, ni de trencar la mà que dóna de menjar a molts dels nostres conciutadans, ni d’alarmar ningú, però ja va sent hora que la pròpia Conselleria de Medi Ambient i els equips de govern (siguen del partit que siguen) dels nostres ajuntaments democràtics informen d’una forma clara, transparent i constant, sobre l’estat de l’aire que respirem.

Com és una autèntica estrena no us puc avançar res més, simplement que he sigut convidat per l’autor a presentar-li el documental (d’uns 30 minuts i on s'entrevista ciutadans de diversos sectors socials, com ara el polític, el sanitari, l'industrial amb treballadors i dirigents del món ceràmic -no d'ASCER, ja que s'han negat a participar-hi-, així com els representants de diverses plataformes anti-contaminació de la comarca) i a moderar el debat que encetarem després de visionar-lo. Ha nascut el Michael Moore de Vila-real? La resposta, el proper divendres a les 19,30h.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes