dijous, 5 de novembre del 2009

DE LA PARTITOCRÀCIA A L'ESCEPTICISME


De la dictadura vàrem passar, ràpidament, durant la transició, a una democràcia de partits que, a poc a poc, ha esdevingut una Partitocràcia on -com va dir Alfonso Guerra- el que es mou no ix a la foto... o li tallen el coll (Costa, Cobo: qui serà el següent en parar el coll? Rajoy i Aguirre fan de Robespierre, mentre Camps se fa el suec). Els polítics, ara mateix, estan menys valorats que mai, però s'ho han guanyat a pes: hem passat de la il·lusió democràtica -d'una transició esperançadora i mal tancada- a l'escepticisme actual.

En una democràcia de partits, les persones que es dediquen a la política (regidors, diputats, consellers o ministres) són els portadors de les idees i les problemàtiques que interessen als ciutadans, al poble, perquè s'exerceix una representació política i territorial. En la Partitocràcia sempre se posa, en primer lloc, l'interés electoral d'un partit concret que, al capdavall, es presentarà en llista tancada segons els interessos d'una minoria majoritària que controla el partit i certs mitjans d'informació per explicar allò que els interessa, internament, i no el que interessa als ciutadans en general.

Aleshores es quan se fabriquen falses polèmiques per mantenir entretingut el personal, que van des de la sequera, i la manca de pluges degudes a un canvi climàtic que ens ha portat des d'una conjuntura mediterrània a unes estadístiques pluviomètriques pròpies del desert (cosa que mai s'han cregut ni els propis votants d'aquestes fal·làcies) a la suposada implantació del dret a l'avort (després de 25 anys... i com si l'estat espanyol poguera permetre's tenir una legislació tant diferent a la resta de països de la Unió Europea). Mentrestant, continua creixent l'atur ocasionat per la voracitat constructora dels diferents governs i oposicions que hem tingut en la darrera dècada, així com per les escasses o nules mesures per fomentar la contractació i els llocs de treball.



Com el líquid -no l'aigua!- escasseja a les arques municipals, provincials, autonòmiques i estatals se busquen els euros allà on calga, però sempre s'acaba apostant per pujar uns impostos que, sempre, hem pagat entre les rendes del treball i l'economia productiva, mentre l'economia submergida -mai desapareguda a l'Estat espanyol- continua repuntant i l'economia especulativa es manté a l'aguait, tot esperant una nova conjuntura.

És per això que, ara mateix, quan tothom parla de l'excel·lència d'una nova mesura fiscal -com s'ha presentat la de pujar els impostos als futbolistes estrangers d'elit- la veritat és que, novament, em torna a entrar un atac d'escepticisme... Què voleu que us diga? D'entrada no em sembla malament: que paguen els que, oficialment, més guanyen i paguen també els que guanyen molts diners per baix mà... però també és veritat que l'existència d'un règim fiscal especial influeix en les companyies estrangeres a l'hora d'invertir... i, a més, qui se creu que això perjudicarà els jugadors? Això perjudicarà, únicament, els clubs, a més que seguirà sent un parxe perquè no s'ataca l'arrel del problema del frau fiscal. I els esportistes espanyols d'elit, ho declaren tot? Vinga, home, ... si a les Olimpíades de Barcelona del 1992 quasi tots els espanyols abanderats -sí, els que portaven la bandera- estaven empadronats, fiscalment, a Andorra...

Menys partitocràcia i més treballar per l'interès general de la classe treballadora, de la joventut més preparada i pre-aturada de la història i, sobretot, per fomentar l'economia productiva no especulativa... Però, això només pot fer-se, des de l'honradesa, la capacitat i les llistes obertes...
======================================

* Aquest article d'opinió el podeu escoltar, amb la veu de l'autor, aquest DIVENDRES, 6 DE NOVEMBRE A LES 12.45 H. al programa "VILA-REAL EN LA ONDA" de Onda Cero Vila-real (99.2 FM) en la secció LA FIRMA.
.........................................................................................

8 comentaris:

TONI PITARCH ha dit...

Per cert, un altre exemple de "Partitocràcia Putrefacta":

El portavoz del Bloc en el Ayuntamiento de Castelló, Enric Nomdedéu, denunció ayer el hecho de que el Ayuntamiento de Castelló "haya convocado una plaza de auxiliar de Normalización Lingüística con unas bases en las cuales no se exige a los aspirantes ninguna titulación de valenciano, tal y como aparece al Boletín Oficial del 2 de noviembre". (LEVANTE)

Sort que tenim Enric, que com a bon castellonenc, lluita per tallar-los els rotllo i fotre'ls canya.

Signeu TV sense fronteres ha dit...

Toni, hi ha gent molt ben preparada que no té cap titulació, i hi ha qui amb tres doctorats (i pico) no sap si les arbequines són olives o melons.

TONI PITARCH ha dit...

Efectivament, jo parle de "capacitat" al meu post, a l'hora d'exercir la política.
Però discrepe de la teua opinió si et refereixen al "títol de Mestre de Valencià", perquè és el mínim que se pot demanar per ser tècnic de Normalització Lingüística, ja que és l'única forma legal de demostrar uns coneixements mínims i, per tant, de no caure en valoracions subjectives i partidistes (partitocràtiques)...

Anònima ha dit...

I mira que us agrada la 'titolitis' als funcionaris, polítics i vividors de bandaixa agraïda, en general. Amb dues o tres nòmines a casa i uns "chocs florals" de tant en tant...

TONI PITARCH ha dit...

Anònima, t'agrada la prevaricació i la contractació a dit de persones que no puguen demostrar, objectivament, que estan preparades per exercir una professió?
Per ser mestre, s'ha d'estudiar magisteri. Per ser advocat, s'ha de fer una llicenciatura en dret. Per ser traductor s'ha de saber idiomes... A qui voleu que contracte l'Ajuntament de Castelló per a Normalització Lingüística, a Josety?
Una cosa és la titulitis i una altra, de ben diferent, el nomenament digital de persones sense cap tipus de formació acadèmica...
Sembla que estudiar, esforçar-se, aprovar oposicions sense trampa, ni cartó, és motiu de mofa quan l'economia va bé (que mal pagats estan els professors!) i d'enveja quan val mal dades? Si no és així ho sembla, i també que hi ha gent que té molt poc de respecte cap a la cultura i l'educació en general... en un país on, degraciadament, mai hem destacat pels índex de lectura/cultura en general.
Bona nit, cresol!

Anònim ha dit...

Anònima, desitge que estigues molt bé de salut, però si algun dia t'operen de l'hèrnia demana que ho façà un fuster o un manyà... ja que valores tan poc la formació acadèmica. Per cert, a vore si et traus d'una vegada el carnet de conduir i deixes d'anar atropellant la gent pel carrer.
Signat: Un funcionari sospitós de tenir una titulació oficial.

Anònim ha dit...

Toni: ni caso. Com ex-alumno debo confesarte que he tenido buenos y malos profesores, pero pocos o ninguno como aquel joven de Sociales que siempre se enrollaba con anécdotas divertidas para darnos unas clases tan agradables como entretenidas. Ahora también soy profesor y reconozco que interesar a los alumnos por la Historia resulta harto difícil. Y enhorabuena por el premio.
Carlos

Anònim ha dit...

Tens tota la raó quan dius, o assenyales, que avui dia només es pot fer un "joc democràtic" amb llistes obertes, però ja ens agradaria que aquesta avinentesa sorgís del propis partits polítics. En fi, potser els nostres rebesnéts... (JPB)

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes