dimecres, 14 de maig del 2014

VELLS OFICIS


Demà dijous, dia 15 de maig a les 12 hores, si no ho impedeix el temps i amb permís de l’autoritat perquè així ve anunciat al Programa de Festes de Sant Pasqual, presentaré al Punt de la Festa de la Revista Poble de Vila-real el llibre “Vells Oficis”.

Publicar una obra pròpia, als temps que corren, no resulta fàcil, perquè s’ha de recórrer a l’autoedició quan cap editorial vol fer-se’n càrrec o presentar-te i guanyar un certamen literari on, com és sabut, no sempre s’ajusten les temàtiques i els gèneres a la creativitat personal. De tota manera, sempre queda la darrera via de les institucions públiques que, als darrers anys, han aprés a fomentar la cultura pròpia feta des de casa i per gent de casa. Vivim a un món global on la microhistòria, l’etnografia i la intrahistòria local està en perill d’extinció davant l’allau globalitzador que també arrossega els fets diferencials en nom d’economies d’escala i criteris unirformitzadors que no sempre aporten una rendabilitat econòmica d’interès general, ni posen en valor la recerca, el desenvolupament, ni molt menys la innovació.

Vells Oficisés un recull d’articles propis, publicats mensualment a la Revista Poble de Vila-real entre 2001 i 2004, que va ser editat com un monogràfic al febrer de 2005 i ara es presenta reeditat a tot color i ampliat, amb la col·laboració de les Regidories de Tradicions i Cultura de l’Il·lustríssim Ajuntament de Vila-real, el qual sempre s’ha mostrat disposat a publicar-me obres relacionades amb la història i la cultura local, quan no a proposar-me-les, independentment del signe polític de l'alcalde de torn i això sempre és d’agrair. Potser el caràcter altruista de la major part de les meues publicacions, com aportació individual o col·lectiva, també ajuda...

Però si estic agraït per la publicació d’una obra que ja es va exhaurir a la primera edició, no vull oblidar-me dels nombrosos conciutadans (coneguts, amics i familiars), sobre tot els de més edat, que van prestar-se al seu dia a oferir-me un fidel testimoni de saviesa popular, sense el qual hagués estat impossible explicar com veníem al món els vila-realencs de la dècada dels cinquanta i dels seixanta del segle passat, com vivíem, jugàvem, treballàvem, ens divertíem i, fins i tot, com feien els soterrars dels que ens van deixar en aquells temps. En definitiva, un recull  d’oficis d’ahir i d’avui transformats per la pàtina del temps o desapareguts del tot.

El llibre va començar a prendre forma, fa més d’una dècada, amb la complicitat dels meus pares (nascuts entre 1920 i 1930) i gràcies a un programa de ràdio conjunt, amb la periodista Gema Font, on me van donar total llibertat per entrevistar personatges de tot el ventall artístic i laboral: des de les comares a les resadores de soterrars, passant pels matalassers, esmoladors, dones dels magatzems de taronja, terrissers, aiguaders, taverners, espardenyers, ribassers, els sastres i les modistes, i així fins arribar a una cinquantena de vells oficis.

Però no vull oblidar-me dels lectors, ni de Juanjo Clemente (director de la Revista Poble) que és, en definitiva, qui m’obliga a escriure i a perdre el llegir de tant en tant i, per suposat, a Vicent Pitarch i Almela, un vila-realenc afincat a Castelló de la Plana que m’ha fet el pròleg, perquè encara que no sol vindre a la Vila per foradar les dures penyes, sempre va fent brollar al sol les aigües de la dignitat de la llengua, la història i la cultura, quotidianament, en aquesta terra nostra tant estimada i, de vegades, tant assedegada de trellat, sentit comú i senzillesa. Si passeu per Vila-real, podeu aconseguir el llibre en qualsevol quiosc de la ciutat perquè les festes també formen part de la cultura popular.

2 comentaris:

SHARITA ha dit...

Sembla molt interessant! Ara mateix telefone algun familiar (Jo no estic ahí)i li dic que passe pel quiosc! L'enhorabona!!!

TONI PITARCH ha dit...

Moltes gràcies, Sharita, espere que t'haja agradat!

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2024/25

Vila-real, la nostra ciutat (1274-2024)

Els més visitats

La meva llista de blogs

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes