Tradicionalment Vila-real ha destacat per comptar amb abnegats treballadors, però també pel caràcter emprenedor dels seus empresaris o pel virtuosisme d’alguns del seus artistes com ara Tàrrega, per exemple.
Més endavant, la taronja va ser, durant pràcticament un segle, el rovell de l’ou de l’economia que propiciava una incipient indústria al seu voltant que, amb els anys, va portar cap a la inclusió en el clúster ceràmic més important d’Espanya i un dels principals d’Europa.
I tot això passava mentre venia pujant, a poc a poc, la generació de joves més preparada de tots els temps que, en el cas de la nostra ciutat, ja no tenia que desplaçar-se a Castelló per fer Batxiller i, fins i tot, per fer estudis universitaris amb la ubicació a Vila-real de la seu provincial de la UNED.
Ara mateix, la gestió del coneixement és un dels pilars del progrés dels pobles, perquè en aquest món global tot està interconnectat: la ciència, la tecnologia, la qualitat, la innovació, l’economia, el benestar social, l’ecologia i les polítiques de futur que no poden defugir l’excel·lència. Necessitem, cada vegada més, millors polítics, millors metges, millors professors, millors empresaris, millors treballadors, millors ciutadans en definitiva... i això són coses que, molt a poc a poc, s’estan aconseguint.
Vila-real no s’ubica a un País de les Meravelles real, ni de ficció, perquè els vila-realencs se queixen encara de l’atur, dels salaris baixos els més joves, de la manca d’un Certamen Literari com cal els escrivans, de la brutícia als carrers o del soroll els més majors, etc. però des de 2014 Vila-real destaca amb la primera fira de transferència del coneixement científic i tecnològic, a nivell autonòmic.
Destaca2018 reunirà al Centre de Congressos, Fires i Trobades (és a dir, a l’antic Casal de Festes), del 14 al 16 de novembre, milers de professionals i estudiosos dels sectors de la investigació científica, industrial i de les finances, coordinats pel president del comitè organitzador i president de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda Castelló.
Darrerament s’està recuperant la tradició de fires: Vila-real va viure el seu boom als anys 60-70, amb la Fira de Maquinària Agrícola i la Cavalcada de la Taronja. Ara són uns altres temps, més complexos, però les fires són un pol d’atracció per a les ciutats que les organitzen i un bumerang de mobilització econòmica i social que sempre retorna la inversió a l’organitzador.
..............................................................................................................................
P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, Novembre de 2018 nª 255 a la columna pròpia d'Opinió "Roure i Llorer" sota el mateix títol.
1 comentari:
The following time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix if you happen to werent too busy searching for attention. casino online
Publica un comentari a l'entrada