divendres, 4 de novembre del 2022

BLACK FRIDAY


Des de fa uns anys, Vila-real també s'ha apuntat a la moda del Black Friday per rellançar el xicotet comerç a la ciutat, cosa molt lloable.

El quart dijous de novembre celebren els nordamericans el Dia d’Acció de Gràcies i, al dia següent, el ja famós Black Friday o Divendres Negre -perquè la febra consumista col·lapsava el trànsit de les ciutats- que enguany cau el 25 (Santa Caterina) i que ja s’ha implantat a quasi tot el món amb la globalització, també, de les americanades més inversemblants.

Europa té poques coses que copiar als ianquis i menys encara Vila-real, perquè tradicionalment el nostre Black Friday, per començar a fer les compres nadalenques, arriba el darrer diumenge de novembre amb la Fira de Santa Caterina des de fa més de 100 anys com confirma el cronista Benet Traver a la seua obra de principis del segle XX. 

De tota manera, després de la crisi global del 2008, el rescat de la Banca Espanyola que, en general, ha superat la crisi expulsant la majoria de treballadors i maltractant els clients cada dia més, en compte de retornar-nos l’obligada aportació que férem tots els contribuents al seu temps, i per si faltava alguna cosa la guerra energètica global que ha suposat l’increment de l’IPC en tota classe de productes, han deixat Les Rebaixes com un fenomen quotidià i molt poc de fiar en general. 

I si parlem de la moda de la rebaixa d’impostos que anuncien tots els partits, de cara a l’Any Electoral 2023, què volen que els diga? 

Pa sense mescla per avui i fam, molta fam per a després de les Eleccions: guanye qui guanye el govern estatal, el valencià o el local, ens diran que no hi ha més remei que pujar impostos, posar els peus a terra i reconèixer que tots els organismes oficials que ens (des)governen estan endeutats fins les celles. Qui ho pagarà tot açò? Com sempre, pebrereta: Puedo prometer y prometo que lo que ahora te rebajo, después te lo meto (aquest hauria de ser l’eslògan general de la campanya electoral que fa temps que ens amenaça l’oïda, la vista i, sobre tot, la butxaca).

..................................................................

Article publicat a la Revista Poble de Novembre nº299 a la meua columna d'opinió Roure i Llorer sota el mateix títol

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes