dissabte, 1 de desembre del 2007

PRESSUPOSTOS


Aquesta setmana s'ha parlat de números pertot arreu. Primer dels pressupostos de l'estat i la manca de transparència tradicional dels governs de Madrid (de dretes i d'esquerres)que sempre s'han negat a publicar les balances fiscals per autonomies.

Les balances fiscals venen a ser les diferències entre els fluxos dels impostos pagats (els que van a Madrid) i els serveis que rep cada autonomia per part de l'estat. Naturalment, els madrilenys sempre fan trampa i al·leguen que, de publicar-se, s'observaria que ells són els que més reben però també els que més aporten, però sempre amaguen que un alt percentatge d'empreses de tot l'estat tenen el domicili fiscal a Madrid i és a Madrid on paguen l'impost de societats (a Vila-real també en tenim d'empreses que cotitzen com a madrilenyes).

També és veritat que l'autonomia valenciana concentra el 9,6% de la inversió pública estatal per al 2008, ocupant el quart lloc del rànking estatal, per darrere d'Andalusia (17,8%), Cataluña (14,9%) i Madrid (10,7%), és a dir, per ordre demogràfic (8 milions d'andalusos, 7 de catalans, 6 de madrilenys i 5 de valencians) i, per tant, lògic. Com és lògica la distribució provincial d'aquesta inversió: 67% per a València, 25% per Alacant i 8% per a Castelló, donant-se altra vegada la jerarquia demogràfica (a les comarques de Castelló vivim menys de 700.000 valencians, és a dir, molta menys gent que a València capital, cap i casal), tot normal. El que ja no és tant lògic és el pes de les capitals provincials i autonòmiques respecte als pobles i, sobre tot, respecte a les ciutat petites com Vila-real que, amb 50.000 habitants, encara no som carn ni peix: paguem com una gran ciutat i tenim infrastructures de poble.

Respecte als pressupostos de la Generalitat Valenciana ídem de ídem: 21 % per a Castelló, 27% per a Alacant i 52% per a la província de Valencia. Naturalment, els d'Alacant estan que bufen. Però el més greu són les obres faraòniques de València capital que se mengen tot el pressupost, és a dir, el que paguem entre tots els valencians.

Com a exemple local, podem dir que el govern municipal del PP no té cap vergonya, ni cap incovenient, en destinar les majors quantitats del pressupost municipal de 2008 per a pagar les expropiacions de la Ronda Sud-oest, és a dir, per estalviar-li a la Generalitat un grapat de milions que vindrien a Vila-real d'haver un Ajuntament d'autèntics vila-realencs i no de gent que confón la política amb el fanatisme partidista i d'altres coses més greus. Per cert, la Ronda Sud-oest és un projecte que data de 1994 (en temps de l'alcalde socialista Enrique Ayet)... Aquesta és una altra, si al dèficit en finançament que patim les autonomies (la valenciana), les províncies (Castelló) i les ciutats (Vila-real) que no tenim cap pes polític, ni econòmic, afegim que els pressupostos, normalment, sempre són a base de copiar d'anys anteriors i llançar projectes irrealitzables al vol...

Només falta que el portaveu del govern de torn s'adorne amb qualificatius com ara socials, justos, realistes, etc. i que la gent del poble comencem a pensar que, de vegades, les institucions públiques s'assemblen a les fires i els polítics als venedors que volen encolomar-nos la nina Xoxona... quan tots sabem que, només caminant pel carrer, és fàcil observar les mancances que patim a Vila-real, una de les ciutats que, per càpita, més aporta en impostos per al conjunt de l'Estat.

2 comentaris:

Jordi Graupera ha dit...

gràcies per linkar-me. Endavant amb el bloc! i amb el país!


una abraçada,

Jordi Graupera

TONI PITARCH ha dit...

És tot un honor per mi rebre unes gràcies que no es mereixen. Entre tots guanyarem aquesta batalla virtual per l'ètica en la política i pel país. Salutacions.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes